І смачно, і корисно
Протягом життя людина проводить за столом 3 роки і 7
місяців, при цьому вона з’їдає: 5 корів, 24 свині, 874 птаха, 783 кг риби, 7 тонн хліба, 8
тонн картоплі, 218 кг
сиру, 12 тис яєць?
Що ж корисного міститься в цих продуктах?
·
Білки (добова норма 80 г ) – багато їх у молочних продуктах (молоко,
сир, кефір), м’ясних продуктах, яйцях, бобових рослинах (квасоля, горох).
·
Жири (добова норма 70 г ) – містяться в рослинних оліях,
тваринних жирах, маслі, сметані.
·
Вуглеводи (добова норма 400 – 450 г ) – багаті на них овочі
та фрукти (крохмаль у зернових і картоплі, глюкоза і фруктоза у фруктах), мед,
цукор, хлібобулочні вироби.
Вітаміни:
А – найбільше
його містить печінка, червоні овочі (морква, буряк, помідори, перець), риб’ячий
жир, вершкове масло.
В – бобові рослини (квасоля, боби, горох ), м'ясо, хліб з висівок,
дріжджі, яйця, молоко;
С – свіжі овочі та фрукти, особливо шипшина, чорна
смородина, цитрусові, капуста, цибуля (при термічній обробці вітамін легко
руйнується).
Д – вершкове масло, молоко, риб’ячий жир, печінка,
частково утворюється в організмі під дією сонячного світла.
Е – рослинні олії, листя салату.
Макро- і
мікроелементи:
·
Калій – є у бананах,
овочах, фруктах;
·
Фосфор – міститься в рибних продуктах;
·
Кальцій – у молочних продуктах (молоко, сир, кефір).
·
Ферум –багаті ним яблука, помідори, гречка, соя, какао.
·
Йод – морські продукти, йодована сіль.
·
Магній – абрикоси, персики, цвітна капуста.
Комментариев нет:
Отправить комментарий