Устами знаменитостей

«Хімія – це математика і поезія разом узяті» - М.В. Ломоносов

суббота, 24 января 2015 г.

Чи відомо вам, що ....

І смачно, і корисно

Протягом життя людина проводить за столом 3 роки і 7 місяців, при цьому вона з’їдає: 5 корів, 24 свині, 874 птаха, 783 кг риби, 7 тонн хліба, 8 тонн картоплі, 218 кг сиру, 12 тис яєць?
Що ж корисного міститься в цих продуктах?
Основа організму людини
·       Білки (добова норма 80 г) – багато їх у молочних продуктах (молоко, сир, кефір), м’ясних продуктах, яйцях, бобових рослинах (квасоля, горох).
·       Жири (добова норма 70 г) – містяться в рослинних оліях, тваринних  жирах, маслі, сметані.
·       Вуглеводи (добова норма 400 – 450 г ) – багаті на них овочі та фрукти (крохмаль у зернових і картоплі, глюкоза і фруктоза у фруктах), мед, цукор, хлібобулочні вироби.
Вітаміни:
А –  найбільше його містить печінка, червоні овочі (морква, буряк, помідори, перець), риб’ячий жир, вершкове масло.
В – бобові рослини (квасоля, боби, горох ), м'ясо, хліб з висівок, дріжджі, яйця, молоко;
С – свіжі овочі та фрукти, особливо шипшина, чорна смородина, цитрусові, капуста, цибуля (при термічній обробці вітамін легко руйнується).
Д – вершкове масло, молоко, риб’ячий жир, печінка, частково утворюється в організмі під дією сонячного світла.
Е – рослинні олії, листя салату.
Макро- і мікроелементи:
·       Калій –  є у бананах, овочах, фруктах;
·       Фосфор – міститься в рибних продуктах;
·       Кальцій – у молочних продуктах (молоко, сир, кефір).
·       Ферум –багаті ним яблука, помідори, гречка, соя, какао.
·       Йод – морські продукти, йодована сіль.

·       Магній – абрикоси, персики, цвітна капуста.

Комментариев нет:

Отправить комментарий