Чим небезпечні нітрати і у яких кількостях
Нітрати постійно надходять до організму людини і безпосередньо не являються для нього отрутою. Проте, при вживанні в підвищених кількостях нітрати в травній системі частково відновлюються до нітритів (більш токсичних сполук), а останні при надходженні до крові можуть викликати метгемоглобінемію (двовалентне залізо в гемоглобіні крови окислюється до трьохвалентного і утворюється метагемоглобін. Він не здатен переносити ні кисень О2 ні вуглекислий газ СО2).
При прийманні високих доз нітратів з питною водою або харчами через 4-6 годин з'являються нудота, віддишка, посиніння шкірних покривів і слизових, пронос. Супроводжується все це загальною слабкістю, запамороченням, болями в потиличної області, серцебиттям.
Максимальне накопичення нітратів відбувається в період росту плодів (перед початком збирання врожаю), тому недозрілі овочі (кабачки, баклажани) і картопля, а також овочі раннього визрівання можуть містити нітратів більше, ніж ті що досягли нормальної зрілості.
В рослинах нітрати розподіляються нерівномірно. В капусті, нітрати більше всього накопичуються в кочерижці, в огірках і редисі - в поверхневих шарах, в моркві - в центрі. В середньому, при митті і зачистці овочів і картоплі втрачається 10-15% нітратів. Ще більше - при тепловій кулінарній обробці, особливо при варці, коли втрачається від 40% (буряк) до 70% (капуста, морква) або 80% (картопля) нітратів. Оскільки нітрати хімічно досить активні сполуки, то при зберіганні овочів їх вміст зменшується за декілька місяців на 30-50%. Послабити концентрацію нітратів також можна шляхом вимочування продукту або розведення (розбавлення) його в великому об'ємі продуктів, що не містять нітратів.
Допустиме добове надходження нітратів до організму людини складає 5 мг на кілограм тіла. Тобто, для "стандартної" дорослої людини вагою 70 кг величина допустимого добового надходження дорівнює 0,35 грам. Гранично допустимі концентрації нітратів в деяких овочах і фруктах приведено нижче в таблиці. Ці значення встановлені виходячі з "типової" дієти (іншими словами - раціону харчування) людини центральної частини Євразії.
Продукт
|
Вміст, г/кг
|
Листові овочі (салат, петрушка, окріп) |
2,00
|
Редис |
1,50
|
Буряк столовий |
1,40
|
Капуста білокачанна рання |
0,90
|
Цибуля зелена |
0,60
|
Капуста білокачанна пізня |
0,50
|
Морква рання, кабачок |
0,40
|
Баклажан |
0,30
|
Морква пізня, картопля |
0,25
|
Перець солодкий, банан |
0,20
|
Помідори (томати) |
0,15 / 0,30
|
Огірки |
0,15 / 0,40
|
Полуниця |
0,10
|
Диня |
0,09
|
Цибуля ріпчата |
0,08
|
Арбуз, виноград, яблуко, груша, абрикос, манго, персик, хурма |
0,06
|
Комментариев нет:
Отправить комментарий