Устами знаменитостей

«Хімія – це математика і поезія разом узяті» - М.В. Ломоносов

суббота, 24 января 2015 г.

Хімічні вороги здоров'я

Чого варто остерігатися?

Населення землі все більше переймається екологією, магнітними бурями, а от складом продуктів харчування цікавляться значно менше. Та чи завжди ми знаємо, що криється за барвистою обгорткою? На сьогодні харчові продукти можуть бути забруднені солями важких металів, радіонуклідами, пестицидами, нітратами і нітритами. Але прихована загроза існує і в таких знайомих нам речовинах, як харчові добавки.
Харчові добавки – речовини природного або штучного походження, які вводять у продукти харчування для надання їм певних якостей. Вони позначаються буквою Е і мають коди:
·        Е 100 -182 – барвники – підсилюють колір;
·        Е 200–299 – консерванти – продовжують термін зберігання продуктів;
·        Е 300–399 – антиоксиданти – захищають від окиснення;
·        Е 400–499 – стабілізатори – забезпечують певну в’язкість;
·        Е 500–599 – емульгатори – забезпечують однорідність сумішей;
·        Е 600–699 – ароматизатори – підсилюють аромат
Більшість добавок є безпечними, але увагу слід звернути на:
1) консервант калій сорбат Е 202 – може спричинити алергічну реакцію, сечокам’яну хворобу; виявлений у сирокопчених ковбасах, згущеному молоці, сирі плавленому «Президент», майонезі марок «Олівія», маргарині;
2) барвник тартразин Е 102 – провокує виникнення екзем, свербіння шкіри, погіршення зору, напади астми, мігрень; виявлений у складі желе, кремів, тортів, пюре, йогуртів, морозива, мармеладу;
3) стабілізатор карагенан Е 407, загущувачі желатин Е 440 – провокують захворювання травної системи; виявлені у йогуртах, кетчупах, майонезах, соусах, кремах, маргарині;
4) антиоксидант лимонна кислоти Е 330 – провокує захворювання травної системи, а у великих кількостях  - виникнення онкологічних захворювань; виявлена у солодкій воді різних марок, желе, кремах, заправках.
5) підсолоджувач аспартам  (в 180 разів солодший за цукор) викликає депресію, швидку втомлюваність, порушення зору.

Комментариев нет:

Отправить комментарий