Чого варто остерігатися?
Населення землі все більше переймається екологією,
магнітними бурями, а от складом продуктів харчування цікавляться значно менше.
Та чи завжди ми знаємо, що криється за барвистою обгорткою? На сьогодні харчові
продукти можуть бути забруднені солями важких металів, радіонуклідами,
пестицидами, нітратами і нітритами. Але прихована загроза існує і в таких
знайомих нам речовинах, як харчові добавки.
Харчові добавки – речовини природного або штучного походження, які вводять у продукти
харчування для надання їм певних якостей. Вони позначаються буквою Е і мають
коди:
·
Е 100 -182 – барвники – підсилюють колір;
·
Е 200–299 – консерванти – продовжують термін зберігання продуктів;
·
Е 300–399 – антиоксиданти – захищають від окиснення;
·
Е 400–499 – стабілізатори – забезпечують певну в’язкість;
·
Е 500–599 – емульгатори – забезпечують однорідність сумішей;
·
Е 600–699 – ароматизатори – підсилюють аромат
Більшість добавок є безпечними, але увагу слід звернути
на:
1) консервант
калій сорбат Е 202 – може спричинити алергічну реакцію, сечокам’яну
хворобу; виявлений у сирокопчених ковбасах, згущеному молоці, сирі плавленому
«Президент», майонезі марок «Олівія», маргарині;
2) барвник
тартразин Е 102 – провокує
виникнення екзем, свербіння шкіри, погіршення зору, напади астми, мігрень;
виявлений у складі желе, кремів, тортів, пюре, йогуртів, морозива, мармеладу;
3) стабілізатор
карагенан Е 407, загущувачі желатин Е 440 – провокують захворювання травної системи; виявлені у
йогуртах, кетчупах, майонезах, соусах, кремах, маргарині;
4) антиоксидант
лимонна кислоти Е 330 – провокує
захворювання травної системи, а у великих кількостях - виникнення онкологічних захворювань;
виявлена у солодкій воді різних марок, желе, кремах, заправках.
5) підсолоджувач
аспартам (в 180 разів солодший за цукор) викликає
депресію, швидку втомлюваність, порушення зору.
Комментариев нет:
Отправить комментарий