Устами знаменитостей

«Хімія – це математика і поезія разом узяті» - М.В. Ломоносов

суббота, 24 января 2015 г.

Новинки хімії

На пульсі хімічних відкриттів


Винайдено самоочисні тканини

Учений Джеф Оуенс (США) створив нанотехнологічну тканину для одягу, що здатна вбивати бактерії, розкладати бруд і піт та легко пропускати вологу назовні, відштовхуючи зовнішню воду.
Вчений та його колеги вже створили за цією новою технологією футболки та білизну, які можна носити протягом багатьох тижнів, не перучи, без проблем із брудом і запахом. Для військових – це справжній подарунок. Тим більше, що нова тканина вбиває такі небезпечні бактерії, як сибірська виразка.
Названо 112 хімічний елемент.
 Нещодавно Міжнародний союз теоретичної та прикладної хімії (IUPAK) затвердив назву 112 хімічного елемента, який був відкритий ще  у 1996 році. Елемент назвали на честь Ніколи Коперніка Коперніцієм і присвоїли йому символ Ср.
 Еритроцити з хімічної лабораторії
Фахівці з Каліфорнійського університету створили червоні кров’яні тільця з полімерів. Синтезовані еритроцити імітують характеристики і функції справжніх клітин: м’якість, гнучкість і здатність переносити кисень. В майбутньому їх використовуватимуть для переливання крові.
 Грип переможено?

Японські вчені створили довгодіючий антисептик, який після нанесення на меблі чи одяг знищує всі мікроби та віруси, що потрапляють на них, протягом півроку. Сподіваються, що цей антисептик допоможе боротися і з вірусом грипу в період епідемій.

Комментариев нет:

Отправить комментарий