Устами знаменитостей

«Хімія – це математика і поезія разом узяті» - М.В. Ломоносов

суббота, 7 марта 2015 г.

Відзначаємо дату

Зі святом 8 Березня 
вітаю  усіх представниць прекрасної половини людства!
       І не тільки прекрасної, а ще й дуже розумної половини людства...
8 невідомих  фактів про жінок хіміків
       Піонерка хімії. Ще у XVІII  столітті Елізабет Фулхем (США) проводила  систематичні дослідження з осадження золота та срібла, а також інших металів.
       Він - це вона. Курйозний випадок відбувся з Джейн Марсе (1769 – 1858). Вона написала  підручник з хімії, який понад 50 років був найпопулярнішим у Європі та Америці, але про те, що його автор - жінка, читачі дізнались лише через 30 років після видання книги.
       Вкрадена премія. Ще одна жінка-хімік Марія Корнукова працювала над дослідженням спиртового бродіння. Проте результати її роботи не були на той час належно оцінені. Вчений Бюхнер у своїй науковій статті “Алкогольне бродіння без дріжджових клітин” повторив відкриття Корнукової, за що отримав Нобелівську премію.
       Жертва своєї роботи. Віра Богдановська - Попова - російський хімік, автор підручника з хімії.  Загинула в лабораторії при спробі синтезувати фосфорний аналог синильної кислоти.
       Хімічний геній. Марія Склодовська - Кюрі  стала першою жінкою, що здобула Нобелівську премію, і першим двічі лауреатом цієї нагороди з фізики та хімії. Її заслугою стало спільне з чоловіком П'єром Кюрі відкриття радіоактивних елементів радію та полонію
       Любов до хімії - у генах. У 1935 р. подружжю Ірен Жоліо-Кюрі і Фредеріку Жоліо спільно була присуджена Нобелівська премія з хімії за синтез радіоактивних елементів.  Це відбулося через 24 роки після того, як Ірен була присутня на церемонії нагородження своєї матері - Марії Склодовської-Кюрі.
        Патріотка Франції. Маргарита Перей у 1939 році відкрила новий невідомий елемент, передбачений Д.І.Менделєєвим як елемент  №87,  і запропонувала назвати його на честь своєї батьківщини - Францієм.
        Переворот у медицині. Дороті Кроуфут Ходжкін — британський біохімік, працювала над  встановленням структур пеніциліну та вітаміну B12, за що і отримала Нобелівську премію з хімії у 1964 році. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий