Устами знаменитостей

«Хімія – це математика і поезія разом узяті» - М.В. Ломоносов

пятница, 27 марта 2015 г.

Хімічне дозвілля

Для любителів художньої літератури
У «Подорожі Гуллівера»  Д. Свіфта є таке місце: «У його розпорядженні були дві великі кімнати, загромаджені дуже незвичайними диковинами, п’ятдесят помічників працювали під його керівництвом. Вони згущували повітря до сухої щільної рідини, дістаючи з неї селітру…». 
Як можна отримати селітру з повітря й води? 
Загадка від Луї Буссенара (роман «Викрадачі діамантів»)
«Намагаючись знайти вихід з вугільної шахти полонений завзято бив киркою по вугіллю, присвічуючи собі свічкою. Раптом кирка провалилася в пустоту, яка приховувалася за тонким вугільним пластом.
Почулося сильне шипіння, немов би звідкись виривалося повітря чи газ.  Джеймсу здалося, що кіптяве жовте полум’я його свічки  зненацька спалахнуло і забарвилося у дивний блакитний колір. Раптом сліпуча блискавка розірвала темряву, Джеймса оточило полум’я, він почув страшний вибух і відчув, що його з неймовірною силою підкинуло в повітря…»
Поясніть, що відбулося. Про яку речовину йшлося?
Хімічні запитання від Жуля Верна (роман "Таємничий острів")
1. «Наб і Пенкрофт зрізали весь жир з туші дюгоня, склали у великі посудини, потім додали попіл спалених водоростей і деякий час варили…». В результаті отримали два корисних на безлюдному острові продукти, один став основою вибухівки, а інший пригодився в побуті. 
Про які хімічні речовини мова? 
2. На березі було скільки завгодно піску, поклади вапняку містили значну частину крейди, а з попелу  сухих водоростей  отримали соду. Спочатку розжарили піч. Сто частин піску, тридцять п’ять – крейди і сорок – соди змішали і поклали у вогнетривкі тиглі. Коли під впливом високої температури суміш розплавилася і перетворилася на в’язку масу, Сайрес Сміт набрав у металеву трубку трохи тої маси і подув. 
Що він отримав? Які хімічні процеси відбувалися?



Комментариев нет:

Отправить комментарий